Chceme z krysího kolečka?

Být rentiérem!!! Mít pasivní příjem!!! Nemuset už pracovat!!! Tohle je snem snad každého pracujícího, co se musí každé ráno přemlouvat ke vstávání z postele, aby nastoupil do každodenní rutiny lovení mamutů. Ono to ale asi nebude úplně jednoduché, napadá vás, jak z toho ven?

Tipů a triků Vám strejda google poradí mnoho, ne jeden klient už za mnou přišel s požadavkem zainvestovaní peněz do spekulativní investice se ziskem min 100% ročně, protože jim Kiyosaki poradil, že tohle je cesta z krysího kola. Velmi se pak divil, že existuje i nějaké riziko a že mu odmítám zainvestovat veškeré jeho jmění do fondu připomínající spíše ruletu než investici.

Přiznám se, i já sám někdy podléhám mámení a hledám cestu, jak se stát rentiérem, naštěstí JÁ ale mám chytrou manželku, která ví, že bych v tomto režimu nebyl šťastný a vždy mi to připomene. Proč? Já už si totiž vyzkoušel rentiérství a doporučuji vám udělat to samé. Našetřete si obnos, který vám pokryje 1-3 měsíce vašich příjmů a při změně zaměstnání si zkuste dát takové malé prázdniny.

Co budete dělat ve dni, kdy nemusíte do práce? Asi chvilku odpočívat, pak možná najdete nějakou super hru, která vás zabaví na pár hodin, pojedete na výlet a co pak? Já asi po měsíci tohoto minirentiérství zjistil, že tohle nemůžu. Ono totiž všichni vaši kamarádi a známí do práce chodí, takže nemají čas a možnost si dát s vámi už ráno lahev vína a udělat si hezký den. I tenhle aspekt nahrává tomu, že se začnete nudit a pochopíte, že nicnedělání není cesta ke štěstí.

Proto jsem pochopil, že chci hledat jinou cestu ke štěstí. Štěstí, smysl života, vlastní vize.Hodně silná slova, kterých je taky plný internet. Nakonec jsem zjistil, že najít vlastní osobní vizi je asi to nejtěžší, co jsem zatím dělal. Pomohl mi k tomu talentový profil od Gallupu a konzultace s koučem, který vám pomůže popsat vaše talenty. Šťastný totiž budete v případě, že budete dělat TO, v čem jste dobrý. Profil mě utvrdil v tom, že jsem dobrý v komunikaci, mám rád lidi, strategicky vidím vždy více řešení problému, začínám rád nové věci a pár dalších vlastností, které asi o sobě už víte, ale ten profil vám je pomůže POJMENOVAT.No, a co můžete popsat, to můžete zlepšovat a změnit. A tak jsem poměrně dlouho stanovoval vlastní osobní vizi. Výsledkem je spíše poznání a uvědomění, co vlastně chci dělat a v čem budu šťastný.

Já osobně tedy místo rentiérství jsem šťastný když:

  • poznávám nové lidi,
  • bavím se s nimi o tom, v čem jsou dobří,
  • v něčem jim pomůžu nebo dokonce zlepším jejich život,
  • a zároveň vydělávám peníze, které jsou vlastně poplácáním po rameni, že jsem dobrý.

Tento aktivní život, kde nové lidi poznávám v lesním baru, na rumových degustacích, při koučingu talentů a nejlépe na plachetnici na moři je PRO MĚ lepší variantou než rentiérství, protože v něm už nevidím smysl života. Často lidem pomáhám s naplánováním jejich finančního života, opravím pár věcí, co mí kolegové „finanční poradci“ napáchali. Někdy dokonce pomůžu v počátcích podnikání a mám radost, když jim dodám odvahu třeba jen v tom, že koupí byt a nechají si platit hypotéku nájemníky.

Je jasné, že nejsme stroje a jak už jsem psal, i já někdy zatoužím znovu po rentiérství, ale právě díky pojmenování mé vize mi stačí si připomenout, kdy jsem šťastný a má manželka mi v tom často pomáhá.

Přeji vám, abyste našli to, v čem jste dobří,a dokázali si najít vlastní osobní vizi. Rád toto téma s vámi otevřu a můžeme společně přemýšlet, co je zrovna pro vás to pravé štěstí, zřejmě to asi nebudete mít stejně jako já, ale o to právě jde. Nenajdeme zřejmě dva lidi se stejnou osobní vizí, ale věřím, že každý může být šťastný, když bude dělat to, v čem vyniká.


Vytisknout   E-mail